Baristaskola

För att förbereda en riktigt bra espresso eller cappuccino har våra kaffeexperter några tips för att lyckas.

Nedan följer en guide som metodiskt visar steg för steg till den perfekta koppen, med allt från espressobryggning, mjölkskumning och latteart.

Hoppas du lär dig något nytt!

_MG_5403

KVARN

Till att börja med är det viktigt att man behärskar kvarnen när man ska brygga en bra espresso. Kvarnen bestämmer dosering och malningsgrad, och är därför avgörande för kaffets smak och bryggning.

Viktiga begrepp att känna till

Malningsgrad - Avgör hur grovt eller finmalet kaffet är.

Dosering - Avgör hur mycket kaffe som mals.

Så här fungerar kvarnen

Malningsskivorna i kvarnen arbetar mot varandra. När man justerar malningsgraden rör sig skivorna mot eller ifrån varandra.

Tiden som är inställd på kvarnen talar om hur stor doseringen skall vara, det vill säga hur länge kvarnen maler, vilket slutligen ger den mängd kaffe som mals ut och används vid bryggningen.

_2021-04-09_10.18.44

Kaffeexpertens tips:

• Använd 14-18 g malet kaffe till varje dubbel espresso.

• En dubbel espresso skall rinna på 20-30 sekunder.

• En färdig espresso skall vara 40-60 ml.

För kort bryggtid - sur/salt smak

• Minska malningsgraden - finare.

För kort bryggtid - bitter smak

• Öka mängden kaffe.

För lång bryggtid - sur/salt smak

• Minska mängden kaffe.

För lång bryggtid - bitter smak

• Öka malningsgraden - grövre.

_2021-04-09_10.42.42

     

ESPRESSO

Så här gör du en espresso:

     

MJÖLKSKUMNING

Förberedelser

Använd alltid mjölk som är kylskåpskall. Det finns flera skäl till detta:

1. Du har längre tid på dig att skumma med en lägre starttemperatur (kylskåpskall mjölk) jämfört med rumstempererad mjölk.

2. Risken för bakterieodling minskar.

3. Du får ett mer finfördelat mikroskum.

Viktiga begrepp

Skrapa - när man ligger precis vid ytan med ångmunstycket och bildar sitt skum. Detta ger ifrån sig ett skrapande ljud.

Virvel - när man lutar kannan så att en virvel bildas för att bearbeta skummet och dra ner stora bubblor.

Så här skummar du mjölk:

     

LATTEART

När man skall hälla upp sin latte finns det några saker man bör tänka på för att mjölken ska lägga sig rätt i koppen.

1. Häll från en relativt hög höjd, ca 15 cm från ytnivå i koppen till mjölkkannans pip. När du häller från en hög höjd utan att tippa kannan för mycket, så kommer det mest mjölk i koppen, medan skummet stannar kvar i kannan.

2. När koppen är halvfull, sänk kannan mot ytnivån, lägg kannans pip på koppens kant och tippa kannan. Vagga kannan försiktigt, och arbeta ut skummet. Håll kannan i centrum av koppen för att skapa formen av ett hjärta.

3. Avsluta med att gå upp till första steget igen, och dra igenom mönstret du har skapat med en tunn stråle.

4. Servera och njut!

EN REN BARISTA ÄR EN GLAD BARISTA

Kaffe innehåller naturligt fetter. Fett, som vi vet, härsknar efter en tid och därför är det extra viktigt att se till att hålla utrustningen ren för att inte kaffet ska riskera att få oänskvärda bismaker. Se till att rengöra din utrustning, inklusive bönbehållare, regelbundet för en optimal smakupplevelse. 

_2021-04-12_14.54.19

Meny


Menyn till vänster visar ration av kaffe, vatten och/eller mjölk hos olika espressodrycker. Utifrån den kan lämplig dryck rekommenderas beroende på vilken styrka som önskas. 

Lycka till!