Leverantörer
Kahls köper te och kaffe från olika leverantörer runt om i världen. Kahls köper mest te från Kina, Indien, Rwanda, Sri Lanka och Sydafrika, och mest kaffe från Honduras, Brasilien, Peru och Nicaragua.
Följande sida berättar lite om några av våra leverantörer i dessa länder.


Te
Indien - Jay Shree Tea
Jay Shree Tea har levererat teer sedan 1945 och är en av Indiens största teproducenter. Jay Shree har teplantage i olika delar av Indien varav Kahls, sedan 2021 bland annat köper från Darjeeling som ligger i den nordöstra delen av landet.
Darjeeling ligger på Himalayas sluttningar i norra Indien och är beläget på 2000 meters höjd. Teer från Darjeeling anses vara bland de mest exklusiva teerna i världen som har en unik smak.
Teet plockas olika tider på året, så kallade ”flushes” och beroende på när man plockar så kan smaken variera. År 2022 köpte Kahls sitt First Flush-te (te från årets första skörd) från plantaget Risheehat i Darjeeling som ägs av Jay Shree Tea. Risheehat producerar ungefär 180 ton ekologiskt te varje år och allt te plockas för hand.
Darjeeling First flush anses vara ett av världens finaste teer. First Flush är te från årets första skörd, det vill säga, den innehåller de första skotten och bladen som plockas på våren efter en dormant period då tebusken har vilat i några månader. Det som gör First Flush så exklusivt är kvalitén, den eleganta smaken och att den produceras i en liten skala.
Certifieringar: Fairtrade, Rainforest Alliance och ekologiskt (Darjeeling Gardens)
Rwanda - Sorwathe
Sorwathe Tea Factory ligger i nordvästra Rwanda cirka 2 timmar med bil norr om huvudstaden Kigali. Sorwathe prisbelönta teplantage har funnits sedan 1972 och är idag en av Kahls främsta televerantörer. Sorwathe producerar ungefär 3000 ton te per år, ett arbete som utförs av 3000 anställda, både ute på fälten och i fabriken.
Sorwathe har producerat te i många år vilket märktes när vi besökte dem. Varje del av processen är noggrant kontrollerad, allt från plockning och torkning till oxidering ses över för att säkerställa högsta möjliga kvalitet, något som blir tydligt i koppen. Kahls köper grönt- och svart te från Sorwathe vilket vi använder både i blandningar och säljer som rena teer (som till exempel Rwanda Rukeri FBOP organic).
Rwanda Rukeri FBOP organic är ett ekologiskt svart te som vi säljer rent. Plantagen kallas för Rukeri, därav namnet, och är en del av Sorwathe. Teet är perfekt för den som vill dricka ett friskt smakrikt te. Funderar du på att göra den fermenterade te-drycken kombucha så rekommenderar vi att använda detta te.
Certifieringar: Fairtrade, Rainforest Alliance och ekologiskt
Bild till höger: Anställda på Sorwathes teplantage. Bild tagen av Ebba Hellqvist, produktutvecklare på Kahls under hennes i besök i Rwanda år 2019

Kaffe
Peru - Sol y Café
Sol y Café är ett kaffe, kakao och ris kooperativ som ligger högt upp i bergen i nordöstra Peru. Det är ett område som har tusentals kaffegårdar med kreativa odlare som samarbetar för att utveckla kvalitet från sin skörd.
Kahls har köpt Fairtrade och ekologiskt specialkaffe från kooperativet sedan 2015. Några exempel på produkter som innehåller Sol y Cafés kaffe är Kahls Microlot serie Gerardo Carranza och Los Tulipanes som odlas av kooperativets medlemmar Gerardo Carranza och Isai Ojeda. Kaffet från Sol y Café kan beskrivas som välbalanserat med toner av frukt och kola i sin eftersmak.
Kahls betalar två premium till Sol y Café, dels Fairtrade premium och en premie som går direkt från Kahls till kooperativet för att förbättra kvalité och arbetsmiljön på gården. Premiet har använts för att bland annat renovera kaffegårdar, diagnoserna markhälsa på partnergårdar, utbilda personal samt erbjuda läkarvård och tandläkare till kooperativets medlemmar.
Certifieringar: Fairtrade och ekologiskt
Bild till vänster: Marvin, tidigare agronom på Sol y Café och Isai, odlare inom kooperativet Sol y Café står bland kaffebuskar i Peru.
Honduras - Amprocal
Amprocal är ett kvinnokooperativ som startade år 2007 av 8 kvinnor i Ocotepeque i västra Honduras. Syftet med kooperativet är att skapa arbetsmöjligheter för kvinnor i området.
Idag har Amprocal ett eget kafferosteri där de anställer kvinnor för att rosta och packa kaffe för lokal försäljning. På rosteriet producerar de bland annat deras egen biogas som används för att torka kaffet, och även deras egna gödningsmedel som görs av kaffebärets fruktkött.
Amprocal erbjuder mikrofinansiering till de 130 kvinnor som är associerade med kooperativet. Efter besök på plats år 2016 valde Kahls att börja köpa kaffe från kooperativet, och tillsammans med andra samarbetspartners, donera pengar till Amprocal för att starta mikrolån-programmet.
Utöver mikrofinansiering får Amprocal pengar från Fairtrade premier. Med dessa pengar har Amprocal haft möjlighet att investera i utbildning för medlemmar, upprätta träd som ger skydd till kaffebuskar och etablera en skola för barn i närområdet.
Amprocal fokuserar främst på odlaren, men ökar även möjligheter för andra kvinnor i samhället runt kooperativet. Arely, Rosalina och Gladys är tre medlemmar som inte själva odlar kaffe men har fått stöd från kooperativet för att starta en mataffär och sälja hemmagjort godis.
Bild: Doris, Delmy, Norma och dotter till Norma (Sofia). Bild tagen under Kahls besök 2016.

Brasilien - Guima
Guima har funnit sedan 1977 och befinner sig i Cerrado Mineiro-regionen i sydöstra Brasilien.
Guimas främsta fokus är att odla specialkaffe och idag är nästan 70% av Guimas kaffe specialkaffe. För att åstadkomma detta lägger Guima ett gediget arbete på forskning och kvalité på gården. De utforskar bland annat olika underarter inom kaffe och analyserar jordens hälsa för att få fram främsta möjliga kvalitet.
Efter ett fint besök år 2018 bestämde sig Kahls för att börja köpa specialkaffe från Guima, vi använder bland annat deras kaffe i Masterpiece-serien och i Brazil Cerrado kaffet.
På Guima arbetar bland annat Lucimar Silva (operativ chef) som syns till vänster i bilden där hon visar upp kaffebär som torkar i solen.
Certifieringar: Rainforest Alliance
Bild: Lucimar och Marianna från Guima. Bild tagen av Peter Goodman år 2018.
Burundi - Akawa projektet
Burundi, som även kallas ”Afrikas hjärta” ligger mitt i den stora kontinenten, väster om Tanzania och söder om Rwanda. Närmare 12 miljoner invånare på en yta mindre än Västra Götaland, men ändå är det inte Afrikas tätast befolkade land utan där vinner Rwanda där vi även köper kaffe ifrån.
Burundi har vissa av världens äldsta kaffebuskar som genererar en fantastisk kvalité men tyvärr låg avkastning.
Akawa projektet siktar på att öka och höja levnadsstandarden för kaffeproducenterna i Burundi genom att öka avkastningen och förbättra kvalitén på kaffet. Detta ska även ske samtidigt som ansvar för miljön tas. Kahls har samarbetat med Akawa projektet för att bland förse bönder med verktyg och skyddskläder, och så att gårdarna kan bli certifierade.Kahls fick möjlighet att besöka Hilaire Ndimurukundo som är vd för Succam, ett företag som förser Akawa projektet med tvättstationer där kaffe bearbetas efter skörd.
Efter besöket år 2017 började Kahls köpa kaffe från Akawa projektet. Vi använder deras kaffe i bland annat single-origin kaffet Burundi AA samt i blandningar som till exempel Caffé Inferno.
Certifieringar: Rainforest Alliance
Bild till höger: Hilaire och en odlare från Akawa projektet. Bild tagen av Peter Goodman under hans besök år 2017.
