ks
Bryggkaffe

Olika bryggmetoder

Bryggkaffe som bryggkaffe kanske vissa tänker. Men faktum är att det finns flera

olika sätt att brygga sitt kaffe på. Här kommer vi gå igenom några olika metoder och dela med oss av våratips för att du ska lyckas med den perfekta koppen.

För att ta del av fler tips - spana in oss på sociala medier!

TKG800

Bistrokanna

Bistrokanna, presskanna, french press eller cafetiere... kärt barn har många namn. Detta är en av de enklaste bryggmetoderna, nedan följer steg för steg hur du bereder ditt kaffe i en bistrokanna:

1. Använd 6-7 g (motsvarar ett kaffemått) malet kaffe per deciliter vatten i kannan. Kornstorleken på det malda kaffet ska ha samma storlek som råsocker. 

  

2. Häll på kokhett vatten och sätt på locket. Låt stå i 4 minuter.

 

3. Pressa ned filtret långsamt och servera kaffet med en gång.

 

Kaffeexpertens tips: För att undvika sump i koppen kan du ta av locket och skrapa bort det kaffe och skum som ligger på ytan med en sked. Sätt sedan på locket igen, och pressa ned filtret som vanligt. 

Kaffebryggare

Den heliga kaffebryggaren finns i nästan vartenda hem i landet. Trots att det kan tyckas självklart hur den används, kommer här några tips och trix för att få kaffet att smaka ännu godare: 

 

1. Dosera 6-7g (motsvarar ett kaffemått) malet kaffe per deciliter vatten i kaffefiltret. Det malda kaffet bör ha ungefär samma kornstorlek som bordssalt. 

 

2. Häll i nytt och friskt vatten i kaffebryggaren. Vatten är en färskvara, och för att få den godaste koppen rekommenderar vi att inte fylla på vattnet redan på kvällen om du inte ska brygga förrän på morgonen. 

 

3. Sätt på kaffebryggaren och vänta tills allt vatten har runnit igenom filtret med kaffet.


Kaffeexpertens tips: För att undvika eventuell bismak av papper från kaffefiltret, så kan du med fördel skölja filtret med vatten innan du brygger ditt kaffe. 

TKG800
kokkaffe

Kokkaffe


Kokkaffe passar perfekt att tillreda om du befinner dig ute i skogen och har tillgång till öppen eld. Gör såhär: 

1. Häll upp nytt, friskt vatten i en ren kanna och sätt kannan på plattan, eller över elden.

 

2. Precis innan vattnet har börjat koka, häll i 6-7g (motsvarar ett kaffemått) malet kaffe per deciliter vatten. Kaffet ska vara riktigt grovmalet - se till att du använder kaffe med rätt malningsgrad. 

 

3. Låt stå på värmen tills vattnet nästan kokar och ta bort från plattan. Sätt tillbaka kannan igen och repetera dett steg tre till fyra gånger.

 

4. Ta av kannan från plattan och häll ett par matskedar kallt vatten i pipen. Låt kaffet dra i ytterligare 2-3 minuter innan servering.

Kaffeexpertens tips: Kokkaffe smakar alltid godast om det görs över öppen eld.