Teskola-top

Kahls teskola


Vad är egentligen skillnaden på svart te och grönt te? Och är rooibos verkligen te? Följ med på vår teskola där vi bland annat reder ut detta, samt diskuterar olika processmetoder och smaker i teets värld - hela vägen från knopp till kopp!

Tebladen plockas från plantan Camelia Sinensis och vidare processas bladen på olika sätt för att ge oss olika sorters te. Teproduktionen bygger hela tiden på ny skörd, vilket i sin tur förutsätter att klimatet och årstiden ger rätt mängd regn, sol och näring per säsong för att plantan ska ha en bra växtlighet och ge skörden en bra avkastning.

Läs vidare för att lära dig mer om de olika tesorterna och vad som skiljer dem åt!

teprovning
vitt_te

Vitt te

Vitt te är plockat och torkat. Det är inte rullat, eller hanterat på något mer sätt, utan detta är den teprocess som har minst steg. Alltså ligger den ”så nära” grundplantan som man kan komma. Ibland plockar man en knopp och ett blad, och ibland endast knoppen på tebusken.

En vanlig fråga är - varför är vitt te är så dyrt?

Svaret är ganska enkelt: I vanliga fall kan en plockare eller plockerska plocka upp emot 25 kilo färska teblad på en dag, om det ska användas till grönt eller svart te. Om tebladen däremot skall användas till vitt te, så kan endast en mindre del av busken plockas. Detta kräver mer koncentration och skicklighet från den som plockar. Jämförelsevis plockar man på en bra dag därför ungefär 5 kilo vitt te, vilket alltså gör att priset per kilo stiger.

Grönt te

Grönt te är plockat och sedan upphettat för att få bladet att vissna snabbt, och ”döda” all aktivitet i bladet. Efter detta rullas det, och till sist torkas. Grönt te kan därför sägas ligga mittemellan vitt te och svart te, när man tittar på processen.  Det gröna teet har fortfarande kvar plantans gräsiga, blommiga och friska toner.

Det finns mängder av varianter av grönt te; Sencha, Chun Mee, matcha m.fl. Det viktigaste att ha i åtanke när det gröna teet ska bryggas är temperaturen på vattnet. Bryggtemperaturen bör ligga på 72 grader, vilket är strax innan tevattnet börjar sjuda. Detta ger en lättare extraktion (styrka på bryggningen) och en mildare, friskare smak på slutkoppen. Ett vanligt misstag är tyvärr att brygga grönt te på kokhett vatten, vilket ger teet en bitter smak.

nyplockat-te-2
oolongte

Oolong

Oolong är en kategori mellan grönt te och svart te. Det kallas ibland även för brunt, blått eller halvoxiderat te. Om grönt te är 0% oxiderat och svart te är 100% oxiderat, så ligger oolong någonstans däremellan, alltså på ungefär 5%-95% oxiderat.

Man kan enkelt förklara det på så vis att oolong har gräsigheten och friskheten från det gröna teet, och fylligheten och tyngden från det svarta teet. Oolong är en stor familj av teer, och det finns oändligt många varianter. Ofta är bladen stora, och man kan brygga teet flera gånger om. Klassiska sorters oolong är Tie Kuan Yin och Formosa Oolong.

Testa även här att brygga ditt oolong på en något lägre temperatur, mellan 80-90 grader, för att hitta rätt balans och smak på din kopp.

Svart te


Svart te är oxiderat, det vill säga att det har reagerat med syre på ett visst sätt. Tänk dig att du tar en tugga utav ett äpple, och sedan lägger äpplet åt sidan. Efter en stund så blir området där du bitit brunt, och just där det har blivit brunt smakar det ofta lite annorlunda. Det är en oxidation som har ägt rum, och samma typ av process används för att ge te olika karaktär. Oxidationen av te är det som mest påverkar färgen, från att det är färskt grönt nyplockat från busken, tills att det är svart.


Som tidigare nämnts är svart te det som kan anses vara mest behandlat av de olika teerna vi hittills gått igenom. 

Det finns även här många klassiker att prova, men vida berömt är exempelvis de indiska klassikerna Darjeeling och Assam. Eller varför inte prova en klassisk Yunnan FOP från Kina, eller Ceylon från Sri Lanka? Sorterna är många!


oxidisation
rooibos2

Rooibos

Rooibos, är detta verkligen ett te? Nej, det är faktiskt en helt egen art – Asphalatus Linearis, en buske som växer nedanför Cederbergen i Sydafrika. Faktum är att växten faktiskt inte ens är besläktad med den vanliga teplantan, men trots detta brukar rooibos ändå förknippas ihop med "vanligt" te. 

Rooibos är naturligt fritt från koffein vilket gör att det går utmärkt att dricka sent kvällen. Det ger en fyllig kopp med god sötma. 

Använd gärna en finmaskin tesil när du brygger ditt rooiboste, så att du slipper små partiklar i koppen. Teklämmor lämpar sig inte, då dessa inte kan hålla inne den finklippta rooibosen. Rooibos bryggs bäst med kokhett vatten. 


Aromer

Aromer är ett samlingsbegrepp. Det finns flera olika undergrupper av aromer som skiljer sig åt när det gäller vilket ursprungsmaterial som används och hur framställningen av aromen går till. 

 • Naturliga aromer: Naturliga aromämnen är ämnen som finns i och har identifierats i naturen. Av reglerna framgår att de råvaror som naturliga aromer utvinns ur ska ha bearbetats på ett sådant sätt som är vanligt vid beredning av livsmedel, till exempel jäsning, urlakning eller rostning. Utvinningen av aromerna får därmed göras med fysikaliska, mikrobiologiska eller enzymatiska processer.

Uttrycket ”naturlig” i kombination med en hänvisning till ett specifikt livsmedel får användas för aromer endast om den aromgivande beståndsdelen uteslutande eller till minst 95 viktprocent framställts av det ursprungsmaterial som det hänvisas till. Alltså måste en naturlig exempelvis jordgubbsarom innehålla minst 95 procent extrakt från jordgubbar. Det är även tillåtet att skriva endast naturlig arom men då får konsumenten ingen vägledning i ingrediensförteckningen till vilken naturlig källa aromämnena kommer från.

 • Aromer: När det endast står arom i ingrediensförteckningen har minst en komponent tillverkats genom kemisk process (ofta kommer endast cirka två procent av dessa aromämnen inte från naturen). Dessa aromer kan i folkmun även kallas syntetiska aromer.

 

 • I ekologiska produkter får endast naturliga aromer användas. Naturlig arom ger inte lika mycket smak som syntetisk och det krävs ofta en större mängd arom för att få liknande smak, vilket kan orsaka ett högre pris på slutprodukten.

 

 • Alla våra aromer är fria från allergener.


Svart-te-torkad-apelsin
te2

Bryggning och förvaring

 • 1-2 gram te per dl vatten = en dryg tesked te för en liten kopp.
  Två dryga matskedar te för 1 liter vatten (vanlig storlek på tekanna).

 

 • Vitt te: 80-gradigt vatten 5-10 minuter.
 • Grönt te: 72-gradigt vatten 2-3 minuter.
 • Oolong-te: 80-100-gradigt vatten 3-5 minuter.
 • Svart te: 97-gradigt vatten 3-4 minuter.
 • Rooibos: 97-gradigt vatten i 5-8 minuter.
 • Örtteer: 97-gradigt vatten minst 5-8 minuter.

Löste förvaras bäst i lufttäta förpackningar/kärl, mörkt, torrt och inte bredvid andra livsmedel med kraftig doft.

Teplockerskor