Kahls hållbarhetsarbete

En perfekt stund av njutning är en helhetsupplevelse som utöver en utsökt välsmakande kopp kaffe även innebär att alla steg i processen, från ursprung till den färdiga produkten, är ansvarsfullt och uthålligt genomförda. Detta garanterar att även nästa generation kan njuta av en lika välsmakande kopp som den nuvarande. Kahls har sedan 70-talet arbetat för en allt mer hållbar kaffekopp.

hallbart-kaffe-960x960
hallbarhet-odlare_960x960

Ursprung

Kaffets väg till koppen startar på odlingarna hos kaffebönderna och lämnas sedan över till mellanhänder och exportörer, vidare till förädlingsprocessen för att avslutningsvis landa i butik och hos slutkonsument. Arbetet med att odla och framställa råkaffet bidrar naturligt till påverkan på såväl människa som miljö.
För att våga satsa på mer hållbara metoder krävs att bonden har viss finansiell säkerhet och att de får skäligt pris för sitt kaffe.


Det finns flertalet certifieringar som ämnar att stötta och säkerställa att metoderna som används i odlingarna genererar en hållbar kopp kaffe, för både människa och miljö. I vårt arbete för att stötta och premiera de kaffebönder som vill arbeta mer hållbart, ställer vi hårda krav på våra inköp samtidigt som vi strävar efter att ha nära relation till våra leverantörer. Detta för att säkerställa god sed och tillit till kvalitet av produkt.

Social hållbarhet

Kahls är certifierade enligt UTZ, Fairtrade, KRAV och ekologisk produktion vilket är ett led i att säkerställa att all råvara som passerar vårt rosteri på väg till den slutliga kaffeupplevelsen har sitt ursprung från kaffebönder som garanterar odlingar i samklang med människa och miljö. Kahls ämnar ha starka relationer med sina leverantörer och stöttar utifrån olika CSR projekt.


Projekt 1: Vi stöttar ett kvinnokooperativ i Honduras med pengar till deras mikrolån-program. Detta innebär att kooperativet lånar ut pengar till kvinnliga medlemmar för att öka kvaliteten på sin gård, plantera nytt kaffe om det har blivit smittat av t.ex kafferost eller investera i ett nytt företag för att diversifiera sin inkomst.


Projekt 2: Vi investerar i ett kooperativ med ca 1000 bönder i Burundi för att hjälpa dem att bli UTZ-certifierade. Våra investeringar bidrar till verktyg och arbetskläder, vilket är ett krav för att bönderna ska kunna certifiera sig.

Burundi-960x960
Bilflotta-960x960

Transporter

Med kunder över hela Sverige strävar vi efter att arbeta med de mest effektiva transportlösningarna. Oavsett om våra varor levereras med vår egen fordonsflotta, eller med kontrakterad transportbolag, har vi krav på medveten körstil, låg bränsleförbrukning och välplanerade turer. Tidigt 2000-tal köptes flera etanolbilar in istället för diesel/bensin och år 2017 köpte Kahls in sin första biogasbil.

Idag kör vi ut kaffe med en elskåpbil för i-och-runt göteborgsområdet, och en biogasbil för längre avstånd.

Nya tjänstebilar går på el och laddstolpar är uppsatta på fastigheten. Alla nya bilar har krav på Euro 6.

Hållbar förädling - verksamhetsstyrning

Vi på Kahls strävar efter att styra verksamheten och förädlingen mot högsta möjliga kvalitet och hållbarhet. Förutom att naturligtvis följa rådande lagar och föreskrifter för kafferosterier, vill vi ständigt åta oss utmaningen att också förbättra produkterna och verksamheten. Vi är därför certifierade enligt ISO 9001-2015 (kvalitet), ISO 14001-2015 (miljö), samt FSSC 22000 (GFSI godkänt ledningssystem avseende livsmedelssäkerhet).

Dessa tre certifikat granskas och revideras av ett oberoende ackrediterat kontrollorgan, Bureau Veritas, på årlig basis. I arbetet mot ständig förbättring sätter vi även upp miljö-, kvalitet- och livsmedelssäkerhetsmål.

nosejob-960x960