Kahls hållbarhetsarbete


Te och kaffet väg till färdig kopp startar på odlingarna hos te- och kaffebönderna, som lämnar vidare råvarona till mellanhänder och exportörer och i sin tur till företag i förädlingsprocessen. Slutligen skickas varorna till butik och landar hos slutkonsument. Under denna resa påverkar arbetet med att odla och framställa te och kaffe, både människa som miljö.


En perfekt stund av njutning är en helhetsupplevelse som utöver en välsmakande kopp te eller kaffe även innebär att alla steg i processen, från ursprung till den färdiga produkten, är framtagna på ett ansvarsfullt sätt.  Kahls har länge arbetat med åtgärder för att ständigt bli bättre och bättre, såväl kvalitativt som hållbarhetsmässigt. 


I vår hållbarhetsrapport beskriver vi hur vi arbetar för att ta fram både en välsmakande och ansvarsfull kopp te och kaffe. Vi köper till exempel endast certifierat kaffe, erbjuder köttfria måndagar på Kahls lunchrestaurang och 100% av elen som vi brukar på fabriken är förnybar.  

hallbart-kaffe-960x960
hallbarhet-odlare_960x960

Produktcertifieringar 

Vi tycker att det är viktigt att stötta och premiera bönder att arbeta mer hållbart. För att främja deras arbete och för att tillse att det te och kaffe vi producerar inte bara smakar gott, utan också framställs på ett bra sätt, däköper vi bland annat certifierade råvaror. 

Det finns flera certifieringar som ämnar att stötta och säkerställa att metoderna som används i odlingarna genererar en mer hållbar kopp te och kaffe. För att våga satsa på mer hållbara metoder krävs till exempel att bonden har viss finansiell säkerhet och att de får ett skäligt pris för sin produkt.  I vårt arbete för att stötta och premiera de bönder som vill arbeta mer hållbart, ställer vi krav på våra inköp samtidigt som vi strävar efter att ha nära relation till våra leverantörer. 

Kahls köper idag råvaror som är certifierade med: Rainforest Alliance, Fairtrade, EU-ekologiskt och KRAV. 

Leverantörer 

Kahls värnar om långsiktiga relationer med samtliga leverantörer och strävar efter att gemensamt arbeta mot hållbara lösningar som är praktiskt och ekonomiskt försvarbara, för såväl leverantör som för Kahls. I arbetet gentemot en alltmer hållbar produktion och produkt, eftersträvar Kahls efter ständiga förbättringar inom miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet både internt och i tidigare led av värdekedjan.


Kahls köper te och kaffe från olika leverantörer runt om i världen. Kahls köper mest te från Kina, Indien, Rwanda, Sri Lanka och Sydafrika, och mest kaffe från Honduras, Brasilien, Peru och Nicaragua.

Klicka på länken nedan för att läsa om några av våra leverantörer i dessa länder.


Burundi-960x960
Bilflotta-960x960

Transporter

Med kunder över hela Sverige strävar vi efter att arbeta med de mest effektiva transportlösningarna. Oavsett om våra varor levereras med vår egen fordonsflotta, eller med kontrakterad transportbolag, har vi krav på medveten körstil, låg bränsleförbrukning och välplanerade turer.

Tidigt 2000-tal köptes flera etanolbilar in istället för diesel/bensin och år 2017 köpte Kahls in sin första biogasbil. Idag kör vi ut kaffe med en elskåpbil för i-och-runt Göteborgsområdet, samt en biogasbil för längre avstånd. 

Nya tjänstebilar går på el och laddstolpar är uppsatta på fastigheten. Alla nya bilar har krav på Euro 6.

Hållbar förädling - verksamhetsstyrning

Vi på Kahls strävar efter att kontinuerligt styra verksamheten till att förbättras. Förutom att naturligtvis följa rådande lagar och föreskrifter, vill vi även åta oss utmaningen att systematiskt bli mer hållbara. 

Vi är därför certifierade enligt de internationella ISO-standarderna; ISO 9001 Kvalitet, ISO 14001 Miljö och FSSC 22000 Livsmedelssäkerhet.SH_KahlsKaffe0372_LarsS_HansH_1